درآمدى مفهوم شناختى در قلمرو تربیت دینى
author
Abstract:
بررسى مفهوم شناختى واژه تربیت و تعیین مرز آن با واژه هایى چون تلقین، القاء و آموزش اولین گام براى تحلیل مفهوم «تربیت» است. در این مقاله پژوهشگر کوشیده است ضمن بررسى واژه هاى فوق، مفاهیم زیربنایى انسان شناختىِ تربیت دینى همچون فطرت مدارى و متربى محورى که از جمله ى اولین شاخص هاى جداکننده تربیت اسلامى از سایر انواع تربیت است، را تبیین نماید. روش تحقیق مورد استفاده، تحلیل محتوایى برخى از آیات قرآن و دسته اى از روایات رسیده از معصومین(ع) با رویکردى تربیتى ـ توصیفى بوده است. یافته هاى این پژوهش اگرچه اولیه اند اما شاید بتوانند افق هاى تازه ترى را پیش روى پژوهش گران تعلیم و تربیت بگشاید و آنان را به مناطق فراغ و یا حوزه هاى بکر و دست نخورده این حوزه رهنمون گردد. حلقه ى بعدى این نوشتار، بازشناسى و کاوش در برخى از ویژگى هاى روش شناختى در عرصه ى آموزش و پرورش با رویکردى نظرى و در بستر منابع دینى است.
similar resources
درآمدى بر الزام فرزندان به تکالیف دینى
در فرآیند تربیت دینى، قاعده ى الزام متربى به رعایت تکالیف دینى جایگاه بسیار مهمى دارد که تاکنون کمتر بدان پرداخته شده است. در این مقاله با استناد به آیات و روایات به بحث و بررسى در لزوم، شرایط، ماهیت، قلمرو و پیامدهاى ناشى از عدم رعایت یکى از گونه هاى الزام (الزام والدین نسبت به فرزند خود در رعایت تکالیف الهى) پرداخته شده است. نتیجه اى که از مباحث مطرح شده در این مقاله به دست آمده آن است که برا...
full textدرآمدی مفهوم شناختی در قلمرو تربیت دینی
بررسی مفهوم شناختی واژه تربیت و تعیین مرز آن با واژه هایی چون تلقین، القاء و آموزش اولین گام برای تحلیل مفهوم «تربیت» است. در این مقاله پژوهشگر کوشیده است ضمن بررسی واژه های فوق، مفاهیم زیربنایی انسان شناختیِ تربیت دینی همچون فطرت مداری و متربی محوری که از جمله ی اولین شاخص های جداکننده تربیت اسلامی از سایر انواع تربیت است، را تبیین نماید. روش تحقیق مورد استفاده، تحلیل محتوایی برخی از آیات قرآن ...
full textتربیت دینى؛ مبانى و روش ها
در این نوشتار مبانى و روش هاى تربیت دینى از نگاه قرآن بحث مى شود. نویسنده نخست از روش هاى تربیت سخن گفته و از عناوینى چون حکمت عیار سنجش فضیلت اخلاقى جهت بخشى، برنامه ریزى، به گزینى، بهره گیرى از پیش آمدها، الگو نمایى، یادآورى، تهدید، داستان سرایى و عادت سازى یاد مى کند. در بخش دیگر مقاله، انسان شناسى تربیتى به عنوان مبانى تربیت مطرح شده و از ویژگى هاى انسان سخن به میان آمده است.
full textتربیت دینى از دیدگاه کانت (2)
مقاله حاضر بخش دوّم از مقاله تربیت دینى از دیدگاه کانت است. در قسمت اوّل مباحث مقدماتى مورد بررسى قرار گرفت، مباحثى چون: هویت انسان، مفهوم دین و تربیت از نظر کانت; با توجه به دریافت دیدگاه کانت راجع به این امور در این مقاله به مفهوم تربیت دینى از دیدگاه کانت به طور خاص پرداخته مى شود.
full textMy Resources
Journal title
volume 8 issue 32
pages 4- 32
publication date 2002-11-22
By following a journal you will be notified via email when a new issue of this journal is published.
Hosted on Doprax cloud platform doprax.com
copyright © 2015-2023